Güncel Sayı

Sayı: 12, 31.12.2024

Yıl: 2024
Doç. Dr. Pelin SÖNMEZ Kocaeli Üniversitesi
Avrupa ve Bölge Çalışmaları, Avrupa Birliği
Avrupa Çalışmaları, Uluslararası Göç, Uluslararası Hukuk

Journal of International Relations and Political Science Studies (Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi), her sayısında uluslararası ilişkilerdeki güncel tartışmaların farklı boyutlarına yer vermeyi amaçlamaktadır. Dergi, uluslararası ilişkilerdeki güncel gelişmelere bilimsel ve eleştirel bir perspektiften yaklaşmayı ve evrensel bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda JIRPSS, ulusal ve çok uluslu kurum, kuruluş, vakıflarla işbirliği yapmayı, alandaki akademisyenlerin birikimlerini sivil toplum kuruluşları ve bürokratların katkılarıyla pekiştirmeyi ilke edinmiştir.

Journal of International Relations and Political Science Studies (Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi), lisansüstü öğrencilerin, genç araştırmacıların ve akademisyenlerin çalışmalarını aynı çatı altında buluşturmayı amaçlamaktadır. Dergi bu yönüyle sürekli eğitim misyonu da üstlenmektedir.

Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Araştırmaları Dergisi, uluslararası ilişkiler, uluslararası siyaset, uluslararası politik ekonomi, uluslararası hukuk, küresel enerji, uluslararası göç, uluslararası güvenlik konularında özgün araştırmalara ve kitap incelemelerine yer vermektedir.


İngilizce yazılmış çalışmalarda Türkçe özet eklenmesine gerek yoktur.

Yazım kurallarına ve alıntı formatına uymayan makale ve kitap eleştirileri değerlendirmeye alınmadan yazarlarına iade edilecektir.

Makalenin başına 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde özet yazılmalı ve 5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler eklenmelidir. Makale Türkçe yazılmışsa Türkçe özet ve anahtar kelimeler de İngilizce olarak hazırlanmalıdır; Makale İngilizce yazılmışsa Türkçe özete ve anahtar kelimelere gerek yoktur.

Kaynaklar metin içerisinde APA 7. stil yöntemi esas alınarak yapılmalıdır. Açıklayıcı notlar dipnot olarak sayfa altında ve 10 punto olarak ifade edilmelidir. Aşağıda APA 7. stil yöntemi kullanılarak yapılan birkaç alıntı örneği verilmiştir. Ayrıca bu yöntemin detaylı anlatımına https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines adresinden ulaşabilirsiniz. Noktalama işaretinden önce alıntılar yapılmalıdır.

Yazıların editoryal bütünlük açısından 12 punto Times New Roman yazı tipinde, iki yana yaslı, 1,5 satır aralığıyla, APA 7. stil kaynak gösterme yöntemi kullanılarak yazılması gerekmektedir. Taslak aşamasında kenar boşlukları her yönde 2,5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bölüm İçi Başlık Kullanımı:

1. Düzey Ana Başlıklar: Temel başlıklar koyu olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) ve büyük Romen rakamlarıyla (I, II, III…) numaralandırılmalıdır. Ana başlıklar boşluk bırakmadan hemen satır başından başlamalıdır.

2. Düzey Başlıklar: Düzey 2 başlıkları kalın olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), büyük harflerle numaralandırılmalı (A, B, C,…) ve içeriden sekme başlamalıdır.

3. Düzey Başlıklar: Düzey 3 başlıkları kalın olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), rakamlarla (1,2,3,…) numaralandırılmalı ve içinde iki sekme ile başlamalıdır.

4. Düzey Başlıklar: Düzey 4 başlıkları kalın, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), küçük harflerle numaralandırılmalı (a,b,c, …) ve içinde iki sekme ile başlamalıdır. Metin, başlığın hemen ardından iki nokta üst üste konularak aynı satıra yazılmalıdır.

5. Düzey Başlıklar: Düzey 5 başlıkları kalın, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), çift küçük harfle (aa, bb, cc, …) numaralandırılmalı ve içinde iki sekme ile başlamalıdır. Metin, başlığın hemen ardından iki nokta üst üste konularak aynı satıra yazılmalıdır.


Bir makaleye veya kitaba atıfta bulunulmasında kullanılan yöntem, web sitelerinden belirli yazarlarla yapılan çalışmalara atıfta bulunulmasında da takip edilebilir. İnternet kaynaklarında tarih bulunmuyorsa kaynağın yılı olarak erişim tarihi kullanılmalıdır. İnternet sitesinde çalışmayı hazırlayan kişinin adı belirtilmemişse, sitenin kurumu ve erişim yılı belirtilerek atıf yapılır.

Yazar adı ve yayın yılıyla birlikte alıntı: (Vanstreels, 2016).

Yazar adı ve yayın yılı bilinmeyen alıntı: (Göç İdaresi, 2020).
Bir yazarın veya kurumun aynı yıl yayınlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa eserler yılın yanına a, b, c harfleri verilerek belirtilmelidir. (Avrupa Komisyonu, 2016 b), (Avrupa Komisyonu, 2016 c).

Kaynakça metinde belirtilen tüm referansları içermelidir. Dergi ve kitap adları italik yazılmalıdır. Kaynakça, yazarın soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Bir yazarın birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, yazarın eserleri en yeniden en eskiye doğru kronolojik olarak sıralanmalıdır. Süreli yayınlardaki makaleler ve derleme/düzenlenmiş kitaplar için sayfa numaraları belirtilmelidir.


Daha detaylı kaynak gösterme ve alıntı bilgileri ve formatı için "Yazım Kuralları (Yazım Kuralları)": https://dergipark.org.tr/tr/pub/jirps/writing-rules ve "Yazım İlkeleri" başlıklı makalenin Türkçe versiyonunu ziyaret edebilirsiniz. ": https://dergipark.org.tr/en/pub/jirps/page/14319



Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Dergisi, en yüksek etik ve akademik standartları hedefleyen, açık erişimli, hakemli bir dergidir. Dergi, Yayın Politikası çerçevesinde gönderilen her çalışmanın objektif kriterlerle değerlendirilmesini garanti eder. Yayın kurulu değerlendirmesinden sonra tüm çalışmalar en az iki kör hakemlik değerlendirme sürecine tabi tutulur.

Gönderilen tüm makaleler editörlere ön değerlendirme için gönderilmeden önce intihal taramasından geçirilir. Yazarların özgün çalışmaları ile dergiye başvurmaları beklenmektedir. Yazarlar çalışmalarında kullandıkları kaynaklara akademik ölçütlere uygun olarak başvurmalıdır. Uygulanan çalışmalarda %15'in üzerinde benzerlik tespit edilirse çalışmanın yazarlarına iade edilir.

TR Dizin Değerlendirme Kriterleri Kapsamında Başvurularda Aranan Etik Kurallar (Etik Kurul İzni, Bilgilendirilmiş Onam Formu, Fikir ve Sanat Eserleri İçin Telif Hakları)
TR Dizin Değerlendirme Kriterleri (2020) gereğince; 2020 yılından itibaren Dergiye yapılan başvurularda klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul kararı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Buna göre aşağıdaki araştırmalar için etik kurul izni gerekmektedir:
*Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma;
*İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalar;
*İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar; hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
*Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar).
Etik kurul izni ile ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk sayfasında dipnot verilerek belirtilmelidir.
2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.
Makalelerde, araştırma kapsamında katılımcıların bilgilendirildiğine ve katılımcılara bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmesi gereklidir.
Dergiye gönderilen makalelerde fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulması ve uyulduğunun makalede içerisinde belirtilmesi gerekmektedir. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf ve benzerinin kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve makalede belirtilmelidir.

Araştırma ve Yayın Etiği
Journal of International Relations and Political Science Studies (JIRPS)’e gönderilen makaleler, Araştırma ve Yayın Etiğine uygun olmalıdır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne göre;
(1) Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
(2) Diğer etik ihlal türleri şunlardır:
a) Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
b) Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
c) İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek,
ç) İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda ve diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranmak,
d) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak,
e) Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,
f) Dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak etik ihlal isnadında bulunmak,
g) Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,
h) Araştırma ve deneylerde, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek,
ı) Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak.
i) Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak.
j) Araştırmacılar ve yetkililerce, yapılan bilimsel araştırma ile ilgili olarak muhtemel zararlı uygulamalar konusunda ilgilileri bilgilendirme ve uyarma yükümlüğüne uymamak,
k) Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,
l) Akademik atama ve yükseltmelerde bilimsel araştırma ve yayınlara ilişkin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmak.

Dergimizde makale gönderim, değerlendirme ve yayımlanma süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.